La millor temporada en 12 anys al Pirineu de Lleida

El director del Patronat de Turisme, Juli Alegre, va explicar que amb aquests resultats s’ha aconseguit complir l’objectiu fixat pel Patronat de Turisme al principi de la temporada de créixer per sobre del 4% i superar la barrera dels 1.300.000 forfets. D’aquesta manera, la campanya d’esquí 2017-2018 serà recordada com una de les millors de la història al Pirineu de Lleida, ja que ha registrat la xifra més alta dels darrers 12 anys. L’anterior millor registre el trobem a la temporada 2005-2006, amb 1.440.000 forfets.

La campanya d’esquí 2017-2018 al Pirineu de Lleida ha estat força satisfactòria gràcies als bons gruixos de neu, que han permès al conjunt dels centres d’hivern mantenir les seves instal·lacions en un estat excel·lent des de l’inici de la temporada, que es va estrenar abans del pont de la Puríssima. El mal temps en diversos caps de setmana ha restat públic a les estacions, però ha augmentat l’ocupació en els establiments hotelers i s’ha detectat una major despesa en els negocis associats a la neu de les poblacions properes als complexos hivernals, ja que molts esquiadors desplaçats a la muntanya que no han pogut practicar l’esquí han dut a terme altres activitats turístiques.

La xifra d’esquiadors de la temporada 2017-2018 s’ha tancat en 1.344.897, un 4,7% més que la campanya anterior, quan va ser d’1.284.476.

Baqueira Beret ha tornat a ser l'estació que ha rebut més esquiadors i en els 142 dies que ha estat en funcionament ha tingut 887.000 visitants, un balanç molt positiu que la situa en un increment de gairebé un 10% més que la temporada anterior i amb un nombre de forfets molt similar al de la temporada 2015-2016, quan en va expedir 888.773.

La resta d’estacions d’esquí alpí han tingut aquesta temporada uns resultats una mica inferiors als de la campanya 2017-2018, que en general va ser molt bona per a totes elles, mentre que el conjunt de complexos de nòrdic ha mantingut els mateixos resultats de la temporada anterior, considerada molt satisfactòria.

Boí Taüll Resort ha comptabilitzat un total de 131.800 forfets; Port Ainé, 112.522; Espot Esquí, 61.535; Port del Comte, 85.000; Tavascan, 8.700 forfets, dels quals 2.150 corresponen a nòrdic, i el conjunt de les estacions de nòrdic del Pirineu de Lleida, 60.490, una xifra molt similar a la de l’any anterior. Cal destacar que en aquests últims complexos hivernals continuen augmentant els excursionistes en raquetes, com també els usuaris de disciplines noves com ara l’skijoring (esquiar tirat per gossos), fat bikes (bicicletes preparades per a la neu), esquiadors de muntanya i snow running (córrer damunt la neu).

La campanya ha estat molt bona pel que fa als gruixos de neu, la qual cosa ha permès mantenir les estacions a ple rendiment amb pràcticament el 100% dels dominis esquiables oberts. Tenir unes pistes en unes condicions immillorables per a la pràctica de l’esquí ha evitat l’ús freqüent dels canons per produir neu. Malgrat això, el mal temps ha afectat alguns caps de setmana dels diferents mesos d’aquest any 2018.

142 dies d’esquí
La temporada blanca 2017-2018 al Pirineu de Lleida ha tingut 142 dies d’esquí, comptabilitzant el fet que Baqueira Beret va encetar la campanya el 18 de novembre i que va finalitzar el diumenge 8 d’abril, el cap de setmana posterior a Setmana Santa, per a totes les estacions d’alpí i la majoria de les de nòrdic. Fins al 15 d’abril van restar obertes amb circuits marcats les pistes de nòrdic de Tavascan, com també l’estació de Tuixent-la Vansa, mentre que les de Sant Joan de l’Erm i Lles de Cerdanya també van continuar obertes només per a usos turístics i raquetes, gràcies a la bona qualitat de la neu que encara tenien.

La campanya 2017-2018 es va iniciar el 18 de novembre, dues setmanes abans del que és habitual, amb l’obertura parcial de Baqueira Beret. Les restants estacions d’alpí del Pirineu de Lleida van obrir l’1 de desembre, de cara al pont de la Puríssíma i la Constitució, tal com també ho van poder fer algunes de nòrdic.

Un cop finalitzada la temporada d’esquí, alguns dels complexos del Pirineu de Lleida treballen per posar a punt les seves instal·lacions per oferir activitats durant el pont de l’1 de maig i també durant l’època estival, amb l’objectiu de desestacionalitzar l’oferta turística i convertir-se en un motor de promoció turística i econòmica al llarg de tot l’any.

D’altra banda, els turistes poden conèixer i gaudir de l’entorn privilegiat de les estacions d’esquí nòrdic lleidatanes, totes situades dins de parcs naturals o espais d’especial interès natural i on es pot practicar tota mena d’activitats relacionades amb la natura, com ara marxa nòrdica, senderisme, BTT, recollida de bolets o el simple plaer de compartir moments envoltats de natura.

Més de 26.000 passatgers a la temporada d’hivern de l’Aeroport de Lleida-Alguaire
L’Aeroport de Lleida-Alguaire va tancar la temporada d’hivern 2017-2018 amb el segon millor registre des de l’any 2011, quan van començar els vols hivernals. Des del desembre passat i fins a aquest mes d’abril han passat per la instal·lació lleidatana 26.036 passatgers, gràcies a l’increment de viatgers als avions de Neilson i l’estrena de la sueca Quality Travel. Enguany hi han operat Air Nostrum, amb els vols regulars de cada any; l’anglesa Neilson (del 21 de desembre al 8 d’abril); la sueca Quality Travel (va operar del 4 de febrer al 25 de març), i els vols de l’Imserso (uneixen cada divendres Maó i Lleida del 2 de març a l’11 de maig).

Pel que fa a la temporada d’hivern 2018-2019, s’incorporarà a Neilson i Quality Travel la companyia anglesa Jet2.com, que farà una ruta d'esquí des de l’Aeroport de Londres-Stansted del 23 de desembre de 2018 fins al 17 de març de 2019. L'oferta de seients d’aquesta aerolínia serà d'aproximadament 5.000 en les dues direccions, és a dir, 2.500 turistes procedents de la capital anglesa podrien aterrar a Lleida al llarg dels 3 mesos de durada de la connexió, que tindrà freqüència setmanal.