Vuit esportistes catalans, amb bitllet per al FOJE i la Universíada

La temporada entra en el seu punt àlgid, com demostren els Campionats del Món de Snowboard, Esquí Alpí i Esquí de Fons que tenen lloc entre febrer i març. Allà hi són i hi seran alguns representants catalans, però no seran les úniques cites internacionals a tenir en compte.

Del 9 al 16 de febrer Sarajevo, capital de Bòsnia i Hercegovina, acollirà una nova edició del Festival Olímpic de la Joventut Europea, conegut com FOJE (EYOF en anglès). Una cita històrica que en la seva versió d’hivern es porta celebrant des de 1993 i que té lloc cada dos anys.

A l’edició d’enguany s’hi traslladaran fins a cinc esportistes catalans de la FCEH que han aconseguit la classificació. Es tracta de l’esportista de l’equip de tecnificació FCEH, Ana Vidaor (CAEI) així com de Jordi Triulzi (LMCE) en esquí alpí; de Maria Iglesias (ANEC) i Jaume Pueyo (CEFUC), ambdós de l’equip RFEDI, en esquí de fons; i d’Arnau Joly (FCB) en patinatge artístic.   

El FOJE, organitzat pels Comitès Olímpics Europeus (EOC), té com a objectiu difondre entre la joventut europea els principis i valors de l’olimpisme. La competició és tot un aparador pels joves esportistes d’alt nivell alguns dels quals, possiblement, seran protagonistes de l’esport mundial els pròxims anys. En l’última edició, celebrada  a Erzurum (Turquia) el 2017, hi van participar tres esportistes catalans.

Esport i formació acadèmica, de la mà a la Universíada

I després del FOJE, només haurem d’esperar un parell de setmanes per viure la Universíada d’Hivern, esdeveniment de gran magnitud amb una particular filosofia. Fins a Krasnoyarsk (Rússia) s’hi desplaçaran l’esquiadora de l’equip RFEDI, Núria Pau (LMCE), així com la de l’equip de tecnificació FCEH, Miren Miquel (CAEI), en esquí alpí; i Marc Roure (Granuec) en snowboard cross.

La competició universitària més destacada del món, que uneix esport i cultura, se celebrarà de l’1 al 12 de març i està organitzada per la Federació Internacional d’Esport Universitari (FISU). La versió d’hivern va arrencar el 1960 a Chamonix (França) i va viure la seva darrera edició el 2017 a Almaty (Kazakhstan).

Sens dubte, els tres esportistes catalans hauran de ser previsors a l’hora de fer la maleta i no escatimar en abric, ja que actualment a Krasnoyarsk (Sibèria) hi ha una temperatura de -27ºC.  

Per al president de la FCEH, Oscar Cruz, “és un orgull constatar que la major part dels seleccionats per aquests dos esdeveniments internacionals provenen de Clubs de la FCEH, i dels programes que engeguem a la Federació. Això ens anima i ens motiva a seguir treballant en aquesta línia”.