Vallnord - Pal Arinsal acull al sector Pal un simulacre nacional d'recerca de víctimes per allaus

L'estació de la Massana, no acollia un simulacre nacional organitzat per govern des de l'any 1996. Avui, després de diversos mesos de treball i organització, s'ha realitzat el simulacre on l'objectiu era la investigació de víctimes per una allau dins del domini esquiable .

 

L'actuació s'ha efectuat en tres blocs. En primer lloc, s'ha realitzat un protocol d'actuació així com els grups de treball que permetia organitzar la intervenció en el rescat de les víctimes. En segon lloc, tots els cossos s'han traslladat als fets i a les 11h30 es donava per iniciada l'allau al Planell de la Tossa i el primer equip d'intervenció han estat 4 pisters de Pal. Els temps d'arribada s'han respectat a la realitat i per coherència, l'equip d'Arinsal ha estat el segon grup d'intervenció en arribar. A continuació, ho ha fet el cos de bombers i metges l'estació així com altres equips d'ajuda com pisters de l'estació de Vallnord - Ordino Arcalís o Soldeu - El Tarter i el Pas de la Casa - Grau Roig. També han intervingut un total de 12 equips canins i també la participació d'helicòpters pel trasllat de bombers, metges i víctimes.

 

En total hi havia 8 víctimes, 3 de les quals eren víctimes reals i 5 eren ninots. Totes les víctimes han estat trobades però els més ràpids i efectius han estat a través dels equips canins, que en menys de dos minuts, han pogut trobar les seves persones afectades per les allaus. Els rescats també s'han efectuat amb sondatge i el radar RECCO. Els tècnics d'actuació fan un balanç positiu, ja que totes les víctimes han estat trobades a temps i tal com destaca Joan Puey, cap de pistes del sector Pal, es descriu com un simulacre en perfecta coordinació.

 

El simulacre es donava per finalitzat i controlat a les 13h30. Per finalitzar l'actuació, s'ha efectuat un rebriefing que ha permès analitzar i conèixer les conclusions d'aquest simulacre que ha estat un èxit. Simulacres d'aquest tipus, intenten realitzar-se una vegada a l'any, segons Óscar Santos, cap del grup de rescat de muntanya bombers, però cal destacar que cada estació i cossos realitzen els seus simulacres.

 

Què hem de portar a sobre en cas d'allau?
Segons Francesc Areny, director de Protecció Civil, és molt important preparar-se en cas d'allau i sobretot, evitar anar sol. Com matrial, és recomanable anar acompanyat d'una sonda, una pala i l'aparell d'investigació per aconseguir ser trobat el més aviat possible.
Les allaus varien en funció de l'època: a l'hivern, en ser una època molt més freda, el risc és de 24 hores, però a la primavera, el risc augmenta amb la pujada de les temperatures, sobretot al migdia.