Subscriu-te a la newsletter

Aymar Navarro, present i futur del freeride nacional

Aymar Navarro, present i futur del freeride nacional

Local de la Vall d'Aran, Aymar Navarro no fa pas massa que es dedica al freeride, i en el poc temps que porta enfonsant els genolls a la neu ja s'ha convertit en una de les referències naturals. Temps al temps.

Tercer a l'Open d'El Dorado que fa pocs va baixar la persiana, Aymar Navarro és un jove esquiador que, com molts altres, quans ent la paraula freeride s'ha li posa la 'gallina de piel' que diria el mestre Johan Cruyff. Anem a coneixe'l una mica més:

Només fa tres temporades que es dedica al freeride i ja és un dels freeriders més rellevants del panorama nacional. La temporada passada es va imposar al Circuit Freeride Pirineus amb una victòria al Festival Hivernal de Boí Taüll i al Freeride Baciber de Baqueira Beret, i va ser segon en la Jam Extrem d'Andorra. Aquest hivern Aymar Navarro manté la línia demostrada amb anterioritat. Va tornar a ser el millor en el freeride aranès, va ocupar la tercera plaça a l'Open d'El Dorado ia punt va estar d'entrar a la final del Nendaz Freeride de Suïssa.


Com t'han anat les últimes carreres?
He competit al Freeride Vall d'Aran (Baqueira Beret) i en el Nendaz Freeride, pertanyent al Freeride World Qualifier. Després de fer un 3r a l'Open d'El Dorado, encarava aquesta setmana amb molt optimisme i confiança, i per sort en el freeride de la Vall d'Aran les coses van sortir a la perfecció. Vam tenir un dia amb molt bones condicions, tan de neu com de sol, i això va acompanyar perquè hi hagués un ambient impressionant. L'elecció de la línia va ser una mica la clau per portar la victòria i després poder-la executar de forma ràpida i fluida. Sabia que la cita de Nendaz era complicada, i esperava fer un bon paper. Eren dues rondes per dues cares diferents de la mateixa muntanya, i es sumaven les dues puntuacions. A la primera ronda vaig cometre un error i en la segona vaig recuperar posicions, i al final em vaig quedar a les portes d'entrar a la final.


Fins ara, què està sent el més fàcil i el més complicat?
El més complicat és trobar suports per anar a aquestes competicions. El més fàcil, col·locar dels esquís i gaudir baixant.


Quines són les claus per fer una bona baixada?
Cercar una línia original i alhora exigent i, al costat de l'elecció de la línia, fer una baixada neta i sense errors.


Com t'estàs trobant amb el material que portes?
Porto les botes Atomic Tracker 130 i van a la perfecció, amb el sistema de caminar que han de és molt còmode per accedir a la sortida, i després una vegada ho bloqueges queda una bota molt compacta, i dels esquís Atomic Benchetler van molt bé, sempre en funció de la neu, ja que són amples, 124mm de patí, i tenen molt rocker.


Perquè, no és fàcil encertar amb l'elecció dels esquís, oi?
Per a la pràctica del freeride els esquís són de patí bastant ample, pot anar dels 95 als 140 mm. Després, dins dels esquí de freeride el rider ha de buscar el que més s'acobli a la seva forma d'esquiar i, sobretot, a les condicions de la neu del dia! Aquí és on vénen els mals de cap: esquí dur o tou, més o menys ample del patí, amb o sense rocker ..., cada esquí és un món.


I en el tema de les botes també entren les personalitzacions?
El tema de les botes ja és una cosa molt personal. A mi m'agrada una bota que sigui dura de flexió i que el peu el tingui molt bé subjecte, que no quedi ni un mil·límetre solt. També cal tenir en compte que per al freeride necessites una cosa intermèdia, perquè quan saltes, quan saltes una roca, és important que la bota flexe per absorbir una mica l'impacte.


Quin balanç fas del que portem de temporada?
Molt positiu, la veritat, i content amb els resultats aconseguits, tot i que està sent una temporada difícil de neu al Pirineu. Però la veritat és que a Baqueira, que és on esquio, hem tingut molt bones condicions de neu durant la temporada, el dolent és que les altres estacions no han tingut la mateixa sort i moltes de les competicions del circuit nacional s'han hagut de suspendre. D'altra banda, les lesions m'han respectat i això és molt important en aquest esport, i les dues competicions que realitzat del Freeride World Qualifier m'han servit un per agafar experiència de cara a la temporada que ve.


Què et queda per fer en el que que queda d'hivern?
Estic a l'espera que em confirmin si puc anar a l'última prova del Freeride World Qualifier, que és en Roldan (Noruega), i de mentre estic gravant per a la pel·lícula 'Aran In Edit', una peli que la portem gravant des de finals de la passada temporada, i en què es podran veure els millors riders nacionals gaudir de les millors baixades a les muntanyes araneses. A la pel.lícula estan units tant el freeride com el alpinisme i la convivència a la muntanya, i algun toc dels millors freestylers.
 

www.atomic.com

 

foto.jpg